Frobeniusfondens store pris 2019 til Bine Bryndorf

Det er et multimusikmenneske, der får Frobeniusfondens store pris. Bine Bryndorf har om nogen sat sit præg på kirke- og orgelmusik gennem de seneste årtier. Og hun er heldigvis midt i sin karriere og favner bredere end nogensinde.

Bine Bryndorf blev i 2017 ansat som slotsorganist ved Frederiksborg Slotkirke, der udover at fungere som almindelig sognekirke har en enestående historisk og kulturel placering også med hensyn til orgler. I Kirken står det verdensberømte Compenius orgel fra 1600-tallet, som der gives koncert på hver torsdag. Arbejdet med kirkemusikken i det historiske og overvældende kirkerum har stor betydning for Bine Bryndorf, herunder spændvidden fra den nutidige gudstjeneste til århundreders orgeltradition.

Bine Bryndorf er uddannet i Wien, Saarbrücken, Paris og Boston, og hun blev i 1994 ansat ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i en meget ung alder. Hun fratrådte sit professorat i orgel og kirkemusik i 2017 for at hellige sig udøvelsen af musikken. Hun når dog også at varetage en professorstilling i orgel ved Royal Academy of Music i London. Det er i øvrigt kendetegnende for Bine Bryndorf, at hun har en stor international aktivitet. Hun i optræder ofte ved koncerter rundt omkring i verden, og hun er et efterspurgt jury- medlem ved konkurrencer. Hun har i øvrigt selv vundet priser ved flere konkurrencer.

Kammermusikken er et vigtigt element i Bine Bryndorfs karriere, og hun er uddannet som cembalist. Hun optræder regelmæssigt i små ensembler og med kammerorkestre og kor. I det hele taget er det en særdeles engageret musiker, der modtager Frobeniusfondens store pris.

Tale ved overrækkelsen af Frobeniusfondens store pris den 31. oktober 2019

Som formand for Frobeniusfonden er det mig en stor glæde at skulle overrække fondens store pris netop i aften her ved afslutningen af Odense Internationale Orgelfestival. Og glæden bliver endnu større, fordi jeg skal overrække prisen til et multimusikmenneske, der ikke alene i sin spændvidde når langt ud med basis i sin forankring som organist, men som også er en international musiker af stort format – og med en solid forankring i det danske musikliv – og ikke mindst kirkemusikliv.

Modtageren af Frobeniusfondens store pris på 250.000 kr. er Bine Bryndorf, der om nogen har sat sit præg på kirke- og orgelmusik gennem de seneste årtier. Og hun er heldigvis midt i sin karriere og favner bredere end nogensinde.

Bine Bryndorf er uddannet i Wien, Saarbrücken, Paris og Boston, og hun blev i 1994 ansat ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i en meget ung alder. Hun fratrådte sit professorat i orgel og kirkemusik i 2017 for at hellige sig udøvelsen af musikken. At der nok også lå en slet skjult kommentar til udviklingen på en højere læreanstalt er vist ingen hemmelighed. Undervisning varetager hun dog fortsat men nu via en professorstilling i orgel ved Royal Academy of Music i London.

Siden 2017 har Bine Bryndorf været slotsorganist ved Frederiksborg Slotskirke, men fra 1. januar skiftes Hillerød ud med Roskilde, idet Bine Bryndorf tiltræder som domorganist i Roskilde Domkirke.

Bine Bryndorf har en stor international aktivitet. Hun i optræder ofte ved koncerter rundt omkring i verden, og hun er et efterspurgt jury- medlem ved konkurrencer. Hun har i øvrigt selv vundet priser ved flere konkurrencer.

Der kunne tales længe om Bine Bryndofs omfattende karriere. Du startede heldigvis tidligt, og du har sat et markant aftryk på mange af de organister, vi hører i kirkerne i dag. Men nu til de synlige beviser på den velfortjente hæder, du får i dag, et diplom, et billede – en fotogravure af kunstneren Maj-Britt Boa – og blomster.

Tillykke med Frobeniusfondens store pris!