Frobeniusfondens store pris 2022 til Olivier Latry

Årets prismodtager er en ægte stjerne i det internationale musikliv. Ved siden af sit virke som organist ved Notre-Dame Kirke i Paris, en stilling Olivier Latry har besat siden han var 23 år, er han en af verdens mest efterspurgte koncertorganister og spiller utallige koncerter i kirker og koncertsale overalt på kloden. Dette gør Olivier Latry til én af hvor tids største ambassadører for orglet og orgelmusikken.
Olivier Latry er desuden en skattet underviser ved Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris samt ved utallige masterclasses for musikstuderende verden over.
Frobeniusfondens store pris er på 250.000 kr. og prisoverrækkelsen finder sted ved en koncert i Garnisons Kirke i København d. 24. november 2022 kl. 19.30 hvor Olivier Latry vil spille værker af bl.a. Couperin, Buxtehude og J.S. Bach samt give smagsprøver på sine vidt berømte evner som improvisator.

Der er fri entre til koncerten som optages og sendes af DR P2 efterfølgende.

Tale ved overrækkelsen af Frobeniusfondens store pris

I min egenskab af professor og faggruppeleder for orgel og kirkemusik på DKDM har jeg lovet at sige at sige nogle ord i forbindelse med at Frobeniusfondens store pris i år tildeles den franske organist Olivier Latry.

I 1981 – for mere end 40 år siden - var jeg på mit første studieophold i Paris, hvor jeg studerede hos to af de gamle store mestre, nemlig Marie-Claire Alain og André Isoir, og jeg gik til orgelkoncerter rundt omkring ved de spændende orgler i byen. Jeg hørte naturligvis de gode gamle organister, men der gik allerede dengang rygter om en helt ung upcoming organist-stjerne ved navn Olivier Latry, og der gik da heller ikke mere end et par år, før selvsamme Olivier Latry blev udnævnt som den nye organiste titulaire ved selveste Notre-Dame de Paris. Ti år senere blev han tillige udnævnt til professor på konservatoriet i Paris.

Og der har han været lige siden – ved Notre Dame og ved konservatoriet i Paris. Og studerende har i årevis konkurreret om et studieplads hos Latry, og orgelinteresserede i tusindvis er valfartet til Notre-Dame for at høre mesteren spille.

Jeg vendte selv tilbage til Paris i 1998 på et års studieophold, og her var situationen på mange måder den samme som ved mit første ophold i Paris – der var gode og spændende orgelkoncerter i Saint-Sulpice, St Severin, Madelaine, Ste Clotilde etc, men skulle det være noget helt særligt – så skulle man altså til en koncert i Notre-Dame med Olivier Latry.

Et par år senere fik vi lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med Olivier Latry her i København – faktisk her i Garnisonskirken, hvor Sjællands Kirkemusikskole arrangerede en masterclass for færdiguddannede organister. Senere har han gæstet Danmark adskillige gang og i en periode også været gæsteprofessor ved musikkonservatoriet i Esbjerg.

Personlig har jeg altid haft en forkærlighed for fransk musik, og særlig den franske barokmusik står for mig som noget helt særligt. Og fransk orgelmusik i det hele taget er en helt uomgængelig del af organisternes repertoire, og derfor kommer man som orgelstuderende ikke uden om de franske mestre, hvad enten det er Couperin, César Franck, Widor, Vierne eller Messiaen. Og vil man for alvor lære musikken at kende, så må man gå til franskmændene. Derfor har det været en udsøgt glæde at følge de sidste dages masterclass med Olivier Latry, hvor han har undervist orgelstuderende fra de danske musikkonservatorier. Vi har været i selskab med en musiker og orgelkunstner, som på eminent vis har gjort den franske musik levende for os, men ikke nok med det,- han også vist sig, ikke bare som en fransk kunstner, men som en international kunstner, som kan formidle en dyb indlevelse i stort set hele orgellitteraturen.

Organister – og musikere i det hele taget – rejser for at lade sig inspirere. Vi rejser til andre lande for at lære deres musik og deres kultur. Og som udøvende musiker bringer man også noget med sig. Der bliver tale om en form for kulturel og musikalsk udveksling, hvor musikken bliver levende på basis af denne konstante udveksling.

Olivier Latry har ved siden af sit virke som organist ved Notre-Dame i Paris og professor på Pariser-konservatoriet rejst rundt i verden og givet masterclasses, han har spillet et utal af

koncerter i kirker og koncertsale overalt på kloden.

For 300 år siden rejste musikere også rundt i verden. I 1717 var to store musikere på rejse. En tysk og en fransk organist – Johann Sebastian Bach og Louis Marchand - var begge på besøg i Dresden. De to musikere blev opfordret til at stille op til en konkurrence hvor de hver især skulle demonstrere deres imprvisationskunst.

Konkurrencen blev aldrig til noget, for Louis Marchand havde fået lejlighed til at høre Bach spille i forvejen, så da konkurrencen skulle finde sted viste det sig, at Marchand tilsyneladende ikke havde mod til at stille op i konkurrencen mod JS Bach. I nattens mulm og mørke var han rejst væk.

En sådan situation står vi ikke i i dag, hvor vi er sammen med en fransk orgelkunstner, som ikke stikker af, men tværtimod bliver og i sit koncertprogram viser os, at Louis Marchand faktisk var en stor musiker, og så slutter han koncerten af med at demonstrere sin improvisationskunst i et omfang, som imponerer os alle.

Alt dette for at understrege, at med Olivier Latry har vi én af vor tids største ambassadører for orglet og orgelmusikken, og kan man tale om en verdensstjerne i organistverdenen, så må det være Olivier Latry.