Jakob Lorentzen
Frobeniusfondens store pris til organist Jakob Lorentzen
Bestyrelsen for Frobeniusfonden har besluttet at tildele Jakob Lorentzen fondens store pris på 250.000 kr. Prisen gives som en hæderspris og anerkendelse af Jakob Lorentzens betydelige indsats i dansk musikliv i almindelighed og indenfor det kirkemusikalske område i særdeleshed.
Jakob Lorentzen er organist ved Holmens Kirke og Christianborg Slotskirke og har skabt nye koncerttraditioner, der styrker interessen for kirkemusik og løfter Gudstjenesten. Samtidig har Jakob Lorentzen gennem initiativer og som pædagog udviklet kormusik og kammermusik på flere fronter. Initiativerne er mange og virketrangen synes uudtømmelig.
Jakob Lorentzen er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium som elev af professor Grethe Krogh og professor Hans Fagius. Herudover har han gennemført videregående studier ved konservatoriet i Paris som elev af Susan Landale. Han aflagde solisteksamen i Paris med den højeste udmærkelse ”pris de virtuosité”.
Hædersprisen overrækkes i Holmens Kirke fredag den 16. november kl. 17.00, hvor der bliver lejlighed til at høre prismodtageren spille. Alle er velkommen.
Tale ved overrækkelsen af Frobeniusfondens store pris til Jakob Lorentzen
I Holmens Kirke fredag den 16. november 2018
Kære Jakob.
Da jeg skulle forberede denne tale til dig her ved overrækkelsen af Frobeniusfondens store pris var min første tanke naturligt nok at se på dit CV og din biografi. Imponerende hvad du har nået her indtil midten af din karriere. Du har fine uddannelser, markante stillinger, er initiativtager med hensyn til korsang, du er underviser og meget meget mere. Men det er kun rammen omkring dig, og det er ikke det du får prisen for.
Det du får Frobeniusfondens store pris for er det, der ikke kan sættes ned som facts – men som skal opleves. Sagt af en af dine faste kirkegængere: ”Du løfter musikken” og jeg vil tilføje: ”Du væver musikken og ordet sammen til det forunderlige, det uforklarlige at vi er samlet om at modtage fra Gud”.
Da vi i Frobeniusfondens bestyrelse havde besluttet, at du skulle have prisen, tænkte jeg over hvordan jeg skulle fortælle dig det. Jeg valgte at det skulle ske efter din koncert ved den 33. internationale orgelfestival i Helligaandskirken fredag den 24. august. En varm sommerdag, hvor et stort publikum havde fundet vej til kirken på Strøget for at lytte til dit orgelspil.
Du startede koncerten med at spille Niels W. Gades fantasi over ”Lover den Herre”, altså ligesom du startede arrangementet her i dag. Det var en dybt betagende oplevelse at mærke den energi, entusiasme og ånd du lagde i dit spil, og som jeg genoplevede her i aften. Hvis jeg på noget tidspunkt havde tvivlet om at vores pris skulle gå til dig (hvad jeg altså ikke havde på noget tidspunkt), så overbeviste du mig om, hvilken fantastisk musiker, du er.
Da koncerten var forbi listede jeg mig hen til trappen, der fører op til pulpituret for at få dig i tale. Men det var jeg ikke den eneste, der gjorde. En stor gruppe – fortrinsvis kvinder – kom meget hurtige end jeg op af trappen, og døren blev lukket. Jeg havde skrevet et brev til dig med beskeden om prisen, brevet var lagt i en kuvert, som jeg gerne ville overrække dig personligt, så jeg bankede på døren. Og efter nogen ventetid kom du – åbnede døren på klem, så jeg rakte brevet frem og fik vistnok fremstammet, at jeg kom fra Frobeniusfonden og bad dig åbne brevet straks.
Du fortalte mig senere, at du troede jeg var en – hvad kan man kalde det – en ”skabskomponist”? – der ville have dig til at spille og udtale dig om et lille orgelstykke, jeg havde skrevet. Sådan var det ikke, og da det gik op for dig, at brevet indeholdt en meddelelse om, at du var tildelt Frobeniusfondens store pris blev du overrasket, glad og ydmyg. Herefter sagde jeg farvel og overlod dig til dine – primært kvindelige – gæster.
Nu til selve prisen, som jo er en vaskeægte hæderspris. Den gives ikke for noget særligt, du har gjort – men for det du er for musiklivet i almindelighed og kirkemusikken i særdeleshed. At du som musiker løfter gudstjenesten fra ord til følelser, ja man kunne sige flytter oplevelsen fra hjernen til hjertet. Og det er noget ganske særligt.
Prisen er symboliseret med penge – 250.000 kr., som er overført til din konto.
Som et synligt bevis på prisen får du i dette diplom.
Og en æreskrans skal du have. Ikke til at hænge om halsen men til at hænge på væggen og forhåbentlig glæde dig over. Det er en fotogravure af kunstneren Maj-Britt Boa.
Kære Jakob – tillykke med Frobeniusfondens store pris.
