Den Store Pris 2024 – formandens velkomsttale – 21-9-2024

Kære gæster, kære Lasse, kære Meningsrådet i Trinitatis Kirke

Det er mig, og på vegne af Frobeniusfonden, en stor glæde og en dag vi i fonden har set frem til, at byde velkommen i denne fantastiske smukke, gamle og historiske kirke, og som jeg har en helt særlig tilknytning til – jeg blev døbt her for snart 59 år siden!

Men nu er det ikke mit øjeblik i Trinitatis kirke for 59 år siden der gælder.

Det gælder nemlig Lasse Toft Eriksen.

Da vi i fondens bestyrelse i efterår 2023 drøftede kandidater til at modtage Frobeniusfondens Store Pris for 2024 på 250.000 kr., var du, Lasse, hurtigt på vores læber.  Og da det var muligt at give prisen i forbindelse med den 23. Nordiske Kirkemusik­symposium i København var de perfekte rammer sat.

Da vi valgt dig Lasse var motiveringen i bestyrelsen, udover at du er en utrolig dygtig organist, også en personlighed, der formidler kirkemusik. Overordnet, og som anføres i programmet:

  • dit enorme engagement iog for dansk kirkemusikliv.

Alle de dygtige musikere og korsangere herunder dem vi skal nyde og lytte til ved koncerten i dag

  • de er ikke kommet dertil af sig af selv!

Nej – de er af personer som dig - nemlig blevet:

  • inspireret, motiveret, undervist, begejstret og jeg kunne fortsætte.

Det er derfor vi i Frobeniusfonden værdsætter dit store engagement – både personligt:

Blev dette værdifulde arbejde ikke udført tror jeg,

  • at kirkemusik og fundamentet herfor i Danmark var noget fattigere.

For at ramme dit engagement ind, og det vigtige arbejde du udfører, citerer jeg fra vores samtale i den forgange uge (jeg håber det er okay)

  • jamen dette sætter jeg en ære i” - kan det siges mere præcist!

Behøver jeg at sige mere om hvorfor Lasse Toft Eriksen modtager Frobeniusfondens Store pris for 2024?

Lad os nu nyde koncerten sammen - værsgo til:

  • Lasse Toft Eriksen
  • Konservatoriets Pigekor i Esbjerg
  • Treenighedskirkens Drengekor i Esbjerg
  • Jaroslaw Kalas, baryton
  • Dirigent Lone Gislinge samt
  • Biskop Elof Westergaard, Ribe der også holder tale

Biskop Elof Westergaards tale

”Orgelmusikken hører med til Gudstjenesten og binder dennes forskellige Led sammen til et Hele”.

Disse ord er fra en gammel artikel, næsten 90 år gammel, om kirkens bygning og gudstjeneste. Artiklen ender med en lovprisning af orglet for at være det instrument, der ledsager menighedssangen og som binder gudstjenesten sammen til et hele.

Orglet er med til at skabe sammenhæng og er med til at gøre kirkerummet, og det, der sker derinde, til en levnede organisme.

Forfatteren af artiklen var en af mine forgængere i embedet I.C. Scharling, som var biskop mens Rued Langgaard mestrede orglet i domkirken i Ribe og arbejdede med sine mangesidige kompositioner.  Biskoppen og domprovsten dengang holdt efter sigende hånden over Langgaard, når hans ofte aparte opførsel gik for vidt. Desuden var Scharling vokset op i et hjem i København , hvor Hartmann kom og en mere romantisk stil ikke var fremmed. 

Hvad Scharling har ret i, og hvad jeg glæder mig over også at få lejlighed til at sige her i dag er:

Orglet er vigtigt, og det er utroligt vigtigt, at vi har dygtige organister i Den danske Folkekirke, som netop kan være med til at ledsage menighedssangen og binde gudstjenesten sammen; organister, som kan spille os ind og ud af kirken, som kan give os stof til eftertanke og give os store musikalske oplevelser. Organister, som har både sans for traditionen og gør det vigtige : spiller og fortolker ind i en ny tid. Og så som det i høj grad også gør sig gældende for årets prismodtager af Frobenius fondens store pris gennem nodeudgivelser af orgel- og kormusik udbreder musikken.

Årets modtager af Frobeniusfondens store pris er Lasse Toft Eriksen, organist og kantor ved Treenighedskirken i Esbjerg.

Som din biskop er det mig en stor glæde, Lasse, at være tilstede i dag og her være med til at overrække dig prisen.

Vi er i Ribe stift uhyre stolte af, at den går til Lasse Toft Eriksen, og vi finder så også, at det er fuldt fortjent.

Lasse, du gør egentlig ikke stort væsen af dig. Du er en beskeden mand. Og det gør det så også godt for os andre, at vi nu får lejlighed til at udtrykke vores tak og glæde over dit virke.

Vi ser det: hvordan du bidrager så rigt til kirkemusikken og musiklivet idet hele taget. Hvad angår det sidste, så er du jo alle vegne: du påtager dig et stort ansvar i forhold til orgelfestivalen i stiftet, du beskæftiger dig med Langgaard og bidrager til festivalen i Ribe, og du er engageret i operaen i Esbjerg. Du har drengekoret i Treenighedskirken.

Din flid er stor og du er, ved jeg, en superkollega, både i forhold til din arbejdsplads og i forhold til andre organister og musikere.

Ser vi det, så hører vi det også. Du er en dygtig organist og korleder. Du evner at tage melodier op og give dem det lille twist, så de fornemmes som nutidige. Du komponerer i alle stilarter og har efterhånden komponeret en lang række værker , korværker og orgelværker.

Som en kollega til dig sagde til mig i sidste uge: ”Lasse han er en skøn musiker. Og han har en sund dømmekraft og en aldrig svigtende kvalitet”. Med de sidste formuleringer, tænkte vedkommende netop på din evne til både at tage vare på traditionen og samtidig nutidiggøre det, du arbejder med.

Og så er der dertil hele udgivelsessiden. Din  generøse tilgang til kirkemusikken har gjort, at du allerede tidligt udgav andre komponisters værker og siden 2009 , hvor du grundlagde forlaget Mixtur sammen med Søren Storm Larsen, er det blevet til talrige udgivelser med værker af danske komponister. Tak for det.

Det er så glædeligt og så velfortjent, at netop du, at Lasse Toft Eriksen får Froniusfondens store orgelpris.

Giv organisterne smidige fingre
og giv dem evnen til at gøre Bach,
Buxtehude og Weyse til deres egne.
Send orgeltonerne ud med lette vinger.
Fyld menigheden med lyst til sang
så salmerne får liv
og kan høres over disse hvælves hvælv
dig til ære
pris og tak

Disse ord er fra en nye bøn, som jeg har skrevet. Orglet er vigtigt, og det er vigtigt med dygtige organister. Både i kirken til gudstjenesten til at understøtte salmesangen og binde gudstjenesten sammen; men vil jeg tilføje også i det hele taget for os i vores liv.

Vi lever i en tid, hvor der er brug for menneskelige resonans, at vi ikke entydiggør vores omverden, men får blik for både det oppe som det nede, for hinanden og den jord, vi er sat på.

Orglet kan være med til at bidrage til større resonans, en større lydhørhed overfor andet og andre end os selv. I den forstander organistens opgave ikke så langt fra prædikantens. Orgelmusikken fortæller os vel dybest set, at  vi ikke lever kun af os selv og for os selv. Der er en verden, der melder sig, toner og stemmer, klange og melodier, der møder os i orgelmusikken.

Dertil tjener orglet os også, den kalder os ind i et fællesskab, ind i livet sammen. Og det er så vigtigt både i dag og i morgen.

Endnu engang et stort tillykke til organist, komponist, kantor og nodeudgiver Lasse Toft Eriksen – stort tillykke til dig, Lasse, og til os alle

 

 

/EW

.